Participation in communities in ECEC expressed in child–educator interactions

Forfatter
Ree, M. & Emilson, A.
Kilde
Early Child Development and Care, 190(14):2229-2240
År
2019

Formål

Studiet undersøger, hvilke muligheder børn har for at deltage aktivt i fællesskaber i børnehaven. Begrebet deltagelse refererer i dette studie til, hvordan børnene bliver inkluderet, accepteret, engageret og deltager i fællesskaberne. Forskerne retter et specielt fokus på, hvordan kommunikationen mellem børnehavepersonalet og børnene former børnenes muligheder for at deltage. De to forskningsspørgsmål er: 1) Hvilke typer kommunikationsmønstre forekommer i interaktioner mellem voksne og børn, og hvordan påvirker disse børnenes muligheder for at deltage i børnehavefællesskabet? 2) Hvordan kan kommunikationsmønstre og muligheder for deltagelse i et fællesskab forstås ud fra et livsverden- og systemperspektiv?

Resultat

Analysen genererer tre forskellige kommunikationsmønstre, der påvirker børnenes mulighed for at deltage i børnehavefællesskabet: 1) Kontrollerende kommunikation – begrænset deltagelse, 2) støttende kommunikation – passiv deltagelse og 3) samhandlende kommunikation – fælles deltagelse. Forskerne mener, at fundene viser en tendens i børnehaverne til at prioritere det individuelle børn og en målorienteret praksis, hvor den voksne kontrollerer kommunikationen og dermed også børnenes livsverdener. Det tredje kommunikationsmønster, en samhandlende kommunikation, bidrager efter forskernes mening til deltagelse gennem fælles opmærksomhed og engagement i et fælles projekt mellem voksne og børn. Dette samhandlingsmønster får børnene til at føle sig accepteret og inkluderet som deltagende individer i fællesskabet.

Design

Datamaterialet består af videoobservationer af hverdagsaktiviteter i tre norske børnehaver med fokus på interaktioner mellem børn og børnehavepersonale. Børnehaverne blev strategisk udvalgt på baggrund af datamaterialet i BePro-projektet for at sikre den størst mulige bredde i den udvalgte gruppe. De fleste af børnene var fem år gamle på observationstidspunktet og blev observeret sammen med de ansatte i børnehaverne i forskellige aktiviteter, både indendørs og udendørs. For at få alle kommunikationsdetaljer med, som f.eks. følelsesudtryk, blikke, bevægelser, holdninger og kommunikationskonteksten, gennemså forskerne videoerne flere gange, før observationerne blev transskriberet.

Referencer

Ree, M. & Emilson, A. (2019). “Participation in communities in ECEC expressed in child–educator interactions”. Early Child Development and Care, 190(14):2229-2240.