Formål
Ifølge læreplanen for svenske børnehaver er en af børnehavens opgaver at videreføre en kulturarv med dens værdier, traditioner og historie, sprog og viden fra den ene generation til den næste. Denne formulering indikerer, at kulturarven spiller en vigtig rolle for at definere pædagogernes arbejde, når det drejer sig om overføringen af kulturelle normer til børnene.
Det overordnede mål med dette studie var at udforske, hvordan svenske pædagoger arbejder med og reflekterer over arbejdet med at overføre en kulturarv. Artiklens fokus er påskefejringen i to svenske børnehaver. Mere specifikt er forfatterne optaget af, hvordan pædagogerne klarer opgaven med at overføre påsketraditioner, der har både religiøse og sekulære rødder.
Resultat
De forskellige måder at sætte traditioner i scene på bliver brugt som værktøj til at socialisere børnene ind i en kulturarv, samtidig med at de bliver et middel til iværksættelse af børnehavepædagogik. Pædagoger kan fungere som forandringsagenter, der udfordrer nogle af de måder, vi fejrer en tradition på, men samtidig fungerer de som agenter for national reproduktion. Dermed udfører pædagogerne målene i læreplanen, samtidig med at de bringer flere forskellige elementer ind, hvor nogle repræsenterer kontinuitet, mens andre repræsenterer forandring.
Design
De empiriske data består af 227 minutters videoobservationer fra to svenske børnehaver. Dataene blev analyseret gennem en kvalitativ indholdsanalyse, der fokuserede på, hvordan forskellige semiotiske ressourcer, handlinger og genstande bliver taget i brug for at iscenesætte påsken.
Referencer
Puskás, T. & Andersson, A. (2018). “Preschool teachers as keepers of traditions and agents of change”. Early Years, 41(2-3):190–201.