Formål
Studiet analyserer, hvad der karakteriserer høj kvalitet i børnehaven på områderne interaktion og strukturel organisering, med et specielt fokus på interaktionen mellem børnene og børnehavepersonalet. Forskeren undersøger, om høj kvalitet gavner børn i risikoudsatte positioner. I artiklen belyses fire cases fra to danske børnehaver med eksempler på, hvad der er høj kvalitet af interaktioner mellem børn og voksne. Forskningsspørgsmålet er: Hvad gør børnehaver gode for alle børn, specielt for børn i farezonen?
Resultat
Analysen viser, at strukturelle forhold som højtuddannet personale, grundig organisering og alderstilpassede materialer påvirker proceskvaliteten ved at øge kvaliteten af interaktionerne mellem børnene og de voksne, så børnene trives bedre og lærer mere. De fire cases viser, at høj kvalitet i børnehaven påvirker alle børns trivsel, læring, udvikling og uddannelse og forhindrer, at børn bliver ekskluderet og risikerer at komme bagud.
Design
Kvaliteten i 31 danske børnehaver blev observeret og vurderet ved hjælp af kvalitetsvurderingsværktøjet ECERS-3 (Early Childhood Environment Rating Scale, Third Edition). På grundlag af målingerne blev to børnehaver valgt ud, fordi de scorede højt på underskalaerne interaktion og struktur. I de to børnehaver blev der lavet videoobservationer af børn og personale. Disse blev analyseret med fokus på pædagogernes tilgang til børnene. Høj kvalitet blev identificeret med temaerne: følsomhed og emotionel støtte, struktur og stilladsbygning, kommunikation og sprogstøtte samt læring og udvikling.
Referencer
Næsby, T. (2019). “What makes good pre-schools good for all children”. Early Child Development and Care.