Hög sjukfrånvaro och ökad psykisk ohälsa: Om dilemman i förskollärares uppdrag

Forfatter
Persson, S. & Broman, I. T.
Kilde
Malmö stads förskoleförvaltning, Avdelning för kvalitet och myndighet
År
2019

Formål

Studiet undersøger forskellige dilemmaer i børnehavepersonalets opgaver og belyser forskellige personalegruppers opfattelser af og erfaringer med medvirkende årsager til højt sygefravær og dårlig psykisk sundhed. I rapporten foreslås og diskuteres også mulige tiltag for at forbedre børnehavepersonalets arbejdsdag. De fire forskningsspørgsmål er: 1) Hvilke udfordringer, problemer og dilemmaer fremgår af det samlede materiale? 2) Hvad opfattes som særligt medvirkende til det høje sygefravær og de øgede psykiske problemer? 3) Hvilke faktorer optræder som specielt relevante i pædagogernes opgave og arbejdssituation? 4) Hvilke handlinger foreslås, for at den aktuelle situation kan forbedres, generelt og specifikt?

Resultat

I analysen af børnehavepersonalets opgaver og arbejdsdag optræder fire nøgletemaer: 1) Opgavens grænseløshed og pædagogernes loyalitet, 2) Pædagogens ansvar og lederskab, 3) Mangelen på kontrol og 4) Behovet for konsensus.

  • Pædagogerne fortæller om en høj arbejdsbelastning, når de både har ansvar for børnenes udvikling og undervisning og skal varetage omsorgsopgaver. Samtidig har pædagogerne en stærk loyalitet over for børnene, virksomheden, arbejdsteamet og forældrene. Denne loyalitet kan udgøre en stressrelateret fælde. Et stærkt følelsesmæssigt engagement, der ikke kan realiseres, kan føre til stress og et negativt syn på arbejdet. Høje krav og små og svindende ressourcer kan føre til udmattelse.
  • Få uddannede pædagoger, et højt sygefravær og mangel på vikarer fører til et presset arbejdsmiljø med høj arbejdsbelastning. Pædagogerne oplever et savn efter nære kolleger og en ensomhed i ansvaret for den pædagogiske virksomhed.
  • Pædagogerne oplever en mangel på kontrol over arbejdshverdagen, hvor de fortæller om usikkerhed og mange ad hoc-løsninger på akutte problemer. Ansatte og børn indgår i flere relationskonstellationer, som de ofte ikke har kontrol over. Det påvirker pædagogernes ambitioner om at yde god omsorg og vilje til at give børnene kontinuitet og tryghed. Dette påvirker igen pædagogernes psykiske sundhed.
  • Mange pædagoger udtrykker bekymring over manglende konsensus og værdigrundlag i personalegruppen vedrørende børnehavens opgaver og forskellige syn på barndom, læring og viden. Den faldende andel af pædagoger gør det vanskeligt at udvikle praksisfællesskaber med et fælles sprog, vidensgrundlag og syn på arbejdsopgaven.

Design

De empiriske data består af både offentlige dokumenter, statistik, forskning og interviews med HR-personale, børnehaveledere og pædagoger. Forskerne har analyseret udviklingsplaner, kvalitetsplaner og rapporter fra Malmø by- og børnehaveforvaltning i Malmø samt statistik, udredninger og forskning. I den udvalgte gruppe indgår der 30 børnehavetidsskrifter og 30 kvalitetsrapporter og kvalitetsplaner fra børnehaver i syv bydelsområder, hvor sygefraværet var specielt højt i 2017. I alt 46 personer er blevet interviewet. Disse omfatter HR-personale fra Malmø by, børnehaveledere og pædagoger.

Referencer

Persson, S. & Broman, I. T. (2019). ”Hög sjukfrånvaro och ökad psykisk ohälsa: Om dilemman i förskollärares uppdrag”. Rapport. Malmö stads förskoleförvaltning, Avdelning för kvalitet och myndighet.