Formål
Formålet med studiet er at (1) undersøge, om – og under hvilke forhold – investering i initiativer til kontinuerlig professionsudvikling og arbejdsforhold bidrager til at forbedre ansattes uddannelses- og omsorgspraksisser i børnehaver, (2) dokumentere effekterne af kontinuerlige professionsudviklingsaktiviteter og arbejdsforhold på hverdagsinteraktioner mellem ansatte og børnene samt på børnenes læring og velvære (3) identificere træk ved kontinuerlige professionsudviklingsprogrammer og arbejdsforhold, der er fundet at være mere effektive i relation til punkt 1 og 2.
Resultat
Resultaterne fra den systematiske vidensoversigt viser, at kontinuerlige professionsudviklingsinterventioner, der er integreret i børnehavernes praksis, med feedbackkomponenter, er mest effektive i form af varig påvirkning på børnehavepersonalets læring, udvikling og kvaliteten af deres praksisser. Langvarige kontinuerlige professionsudviklingsinterventioner, der er integreret i praksis, som f.eks. pædagogisk vejledning og coaching i refleksionsgrupper, producerer positiv påvirkning i meget forskellige kontekster. Påvirkningen ser ud til at holde både i lande, hvor der er veletablerede børnehavepraksisser og høje kvalifikationskrav for ansatte, og i lande med lave begyndende kvalifikationskrav til børnehavepraksis.
Fundene viser, at deltagelse i kontinuerlige professionsudviklingsaktiviteter øgede de ansattes pædagogiske bevidsthed og professionelle forståelse. Gennem aktiviteterne rekonceptualiserede deltagerne deres rolle som pædagoger og begyndte at se børnene som protagonister i deres egen læring. Studiet indikerer også, at kontinuerlige professionsudviklingsaktiviteter, der er arbejdspladsbaserede, har en større effekt på kollegiet og teamsamarbejde end aktiviteter uden for arbejdspladsen.
Design
Studiet er en systematisk vidensoversigt. Inkluderede studier er hentet fra en række internationale databaser og nationale databaser i alle daværende 28 EU-lande i 2016. Studier blev derefter udelukket og inkluderet baseret på angivne inklusionskriterier, og der blev gennemført øvrig kortlægning af eksisterende studier. Efter kvalitetsvurderinger og datahentning blev der gennemført en narrativ syntese af 44 inkluderede studier.
Referencer
Peleman, B., Lazzari, A., Budginaitė, I., Siarova, H., Hauari, H., Peeters, J. & Cameron, C. (2018). "Continuous professional development and ECEC quality: Findings from a European systematic literature review". European journal of education, 53(1):9-22.