Formål
Studiet undersøger forældresamarbejde og omsorg i børnehaven, når et barns forælder er ramt af en alvorlig, livstruende sygdom. Problemstillingen er: Hvad kendetegner pædagogers forhandling af samarbejdsaftalen mellem hjemmet og børnehaven, når en mor eller far er alvorligt syg og dør?
Resultat
Resultaterne viser, at samarbejdsrelationen mellem det pædagogiske personale og forældre er kendetegnet ved tre hovedelementer: ændrede betingelser for den gamle kontrakt, genforhandling gennem formelt forældresamarbejde og mellempersoner. Studiet indikerer, at ansvaret for at tilpasse forældresamarbejdet ikke kan overlades til forældrenes initiativ alene, og at sorgstøtte og samarbejde gennem alvorlige sygdomsforløb bør indføjes som en del af børnehavens forpligtelser.
Design
Forskerne analyserer børnehavens praksis og samarbejdsrelationen mellem pædagoger og forældre i perioden fra det blev kendt, at en forælder var alvorligt syg, og frem til efter forælderen var død. Studiet omfatter i alt ni børn fordelt på otte familier. Datamaterialet er baseret på individuelle interviews med 18 pædagogisk personale fra syv børnehaver. Tolv af dem er pædagoger med ledelsesansvar, og seks er dagtilbudsledere. 16 af dem er kvinder og to er mænd. Forskerne benytter livsformsinterviews for at fange detaljerede subjektive oplevelser og refleksioner. Derefter analyseres datamaterialet gennem en gentagen, fortolkende proces og ved hjælp af forskellige analyse-spørgsmål.
Referencer
Hogstad, I. J., & Grelland Røkholt, E. (2022). «Helt som normalt.» Foreldresamarbeid i barnehagen når en forelder er alvorlig syk av en dødelig sykdom. Nordisk barnehageforskning, 19(3), 215–235.