Formål
Studiet udforsker hvilken betydningen en landbokultur har for bæredygtig læring, og hvordan den kan hjælpe pædagoger med at se sig selv som politiske aktører for forandring. Artiklen er en del af et ph.d.-projekt, der undersøger, hvordan dette perspektiv kan styrke bæredygtig læring. For at belyse dette kobles perspektiver fra norske pædagoger i et lille landligt dagtilbud og den mexicanske Zapatista-bevægelse sammen. Begge disse grupper identificerer sig som bønder, og studiet undersøger, hvordan denne identitet kan forme deres syn på læring og bæredygtighed. Målet er at bidrage til forskningsfeltet bæredygtig uddannelse, med et særligt fokus på, hvordan pædagoger kan forstås som politiske aktører for forandring.
Resultat
Studiet viser, at dét at være bonde fremmer økologiske, sociale og politiske værdier, som kan hjælpe pædagoger med at forstå deres rolle som medlemmer af lokale og globale samfund. Studiet konkluderer, at landbokulturen kan være en vigtig ressource for bæredygtig læring. Ved at integrere værdier og erfaringer fra landbokulturen i læringspraksisser kan lærere styrke deres rolle som politiske aktører og bidrage til at udvikle transformative og myndiggørende læringserfaringer for børn og unge. Studiet understreger vigtigheden af at se på læring som en praksis, der er forankret i sted og samfund, og som kan bidrage til at skabe positive forandringer både lokalt og globalt.
Design
Studiet bruger «bricolage-metodologi» til at udforske perspektiverne hos norske pædagoger fra et lille dagtilbud i en landlig del af Sydvest-Norge og medlemmer af den mexicanske Zapatista-bevægelse i Chiapas. Studiet anvender data fra interviews, gruppediskussioner, observationer og forskellige skriftlige kilder fra begge kontekster. Undersøgelsen blev udført i tre faser, fra marts 2019 til oktober 2020. Samlet arbejdede forskeren med 13 ansatte i det norske dagtilbud.
Referencer
Maison, L. M. (2023). “We are peasants”: Exploring place, identity and the political role of educators with the Zapatistas of Mexico and Norwegian early childhood educators. Nordisk barnehageforskning, 20(4), 187–206.