Formål
Studiet undersøger børnehavepædagogers muligheder for at reflektere over deres egen udførelse af læringsaktiviteter. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvordan belyses identitetsskabende læring i pædagogers og børns fortællinger om det, der sker i børnehaven? 2) Hvordan belyses subjektskabende læring i pædagogers og børns fortællinger om det, der sker i børnehaven? 3) Hvordan kan forskellige former for personlig udvikling systematiseres, så de bliver nyttige for pædagoger i refleksion og kritisk vurdering?
Resultat
Resultaterne viser, at børnehavepædagoger arbejder på at fremme tilpassede og inkluderende læringsmiljøer, der støtter børns identitetsudvikling, blandt andet gennem selvstændighed og socialisering. Subjektskabende læring kan komme til udtryk gennem anerkendelse af børns egenart og muligheden for at træffe egne valg. Studiet konkluderer vigtigheden af kritisk refleksion og evnen til at balancere mellem børns individuelle udtryk og fællesskabets sociale normer. Dette er essentielt for at skabe en demokratisk og personlighedsudviklende læring.
Design
Studiet er baseret på et tidligere forsknings- og udviklingsprojekt i Sverige, der undersøger inkluderende læringsmiljøer. Den nuværende undersøgelse involverer fire børnehavepædagoger fra fire forskellige børnehaver. Forskeren talte med hver børnehavepædagoger, mens de gik rundt i børnehaven, for at knytte samtalen til forskellige miljøer og konkrete eksempler. Derudover blev der gennemført individuelle strukturerede samtaler med tolv børn i alderen 4 til 6 år. Datamaterialet blev analyseret med udgangspunkt i forskellige karakteristika ved aktiviteter knyttet til alsidig personlig udvikling.
Referencer
Klaar, S. (2023). Personformerande undervisning i förskolan; att skapa en identitet och att bli ett subjekt. Paideia, (25), 36–47.
Opdragsgiver
Innovation, forskning och utveckling i skola och förskola (Ifous), Sverige; Høyskolen i Borås, Sverige; Skellefteå Kommune, Sverige; Seks andre kommuner, Sverige