Formål
Denne undersøgelse undersøger, hvordan børns rettigheder til at udtrykke sig og blive hørt udøves i leg i daginstitutionen. Studiet tager udgangspunkt i Lundys stemmemodel (2007), som identificerer fire centrale elementer til forståelse af artikel 12 i FN’s Børnekonvention: rum, stemme, publikum og indflydelse. Studiet analyserer, hvordan disse elementer kommer til udtryk i en legesituation i daginstitutionen. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan bliver nøgleprincipperne for børns ret til at udtrykke sig, som beskrevet i FN’s Børnekonvention, aktualiseret og responderet på i leg, hvor både børn og pædagoger deltager?
Resultat
Studiet viser, at børn i leg får plads til at udtrykke deres idéer og deltage aktivt i udviklingen af fortællingen. De voksnes respons på børns handlinger er afgørende for, at børnene oplever deres bidrag som meningsfulde og for deres udvikling af "agentivitet" – deres evne til at påvirke og forme deres omgivelser. Undersøgelsen viser også, at pædagogers involvering kan fremme børns ret til at blive hørt, men at denne involvering skal balanceres, så børnenes autonomi i legen opretholdes. Pædagogernes respons påvirker både legens dynamik og børnenes oplevelse af deltagelse.
Design
Det overordnede projekt omfattede mere end 100 videoobservationer fra daginstitutioner, men denne undersøgelse fokuserer på en enkelt legesekvens med tre deltagere, der har fået pseudonymer: En pædagog refereret til som "GUNN", samt to børn – Siri (5 år) og Sam (3 år). Videomaterialet blev optaget af en kollega til GUNN. Metoden fokuserer på, hvordan deltagerne responderer på hinandens handlinger og udsagn i en legesekvens. Børnene og pædagogen skabte i fællesskab en legende fortælling, og dataene blev analyseret ved hjælp af interaktionsanalyse (IA) og vurderet ud fra, hvordan børnenes bidrag blev anerkendt og besvaret.
Referencer
Lagerlöf, P., Wallerstedt, C., & Pramling, N. (2023). Participation and responsiveness: children’s rights in play from the perspective of play-responsive early childhood education and care and the UNCRC. Oxford Review of Education, 49(5), 698–712.
Online year: 2022
Issue year: 2023
Review year: 2022
Opdragsgiver
Skolforskningsinstitutet, Sverige