Formål
Studiet undersøger sammenhængen mellem proceskvalitet og strukturel kvalitet i danske daginstitutioner. Studiet ser særligt på, hvordan uddannelsesniveauet og baggrunden for det pædagogiske personale påvirker kvaliteten af interaktionerne mellem ansatte og børn. Formålet med studiet er at bidrage til forskningsgrundlaget og forbedre diskussionen om daginstitutioners kvalitet og uddannelsesniveauet blandt det pædagogiske personale. Forskningsspørgsmålene er:
- Hvilke sammenhænge kan identificeres mellem proceskvalitet (målt med ECERS-3) og strukturel kvalitet (målt med Danmarks statistiks registre)?
- I hvilken grad kan forekomsten af tre generationer af pædagoger spores og knyttes til daginstitutionens kvalitet?
Resultat
Studiet fandt ingen signifikant sammenhæng mellem det generelle uddannelsesniveau for personalet og proceskvaliteten i daginstitutionspraksis. Der blev dog observeret en negativ korrelation mellem andelen af pædagoger, der dimitterede mellem 1993 og 2014 (anden generation), og kvaliteten af interaktionerne. Studiet fandt også, at daginstitutioner med en pædagogisk vejleder med mastergrad havde højere kvalitet i interaktionerne.
Design
Udvalget i studiet bestod af 96 daginstitutioner fra tre kommuner i Danmark, med børn i alderen tre til seks år (gennemsnitsalder 4,4 år). ECERS-3, der er et værktøj til at vurdere kvaliteten af læringsmiljøet for børn i alderen 2,5 til 5 år, blev brugt til at måle proceskvaliteten. Data fra ECERS-3 og personnumre for børn og ansatte blev knyttet til registre fra Danmarks statistik for at analysere sammenhænge mellem kvalitetsmarkører og ansattes egenskaber.
Referencer
Næsby, T., & Sperling, L. L. (2023). Structural and process quality in Danish preschools in connection with three preschool teacher generations. Scandinavian Journal of Educational Research, 67(6), 928–949.
Online year: 2022
Issue year: 2023
Review year: 2022
Opdragsgiver
Tænketanken DEA, Danmark & Professionshøjskolen UCN, Danmark