Formål
Studiet undersøger, hvad der skal til, for at daginstitutionsledere kan støtte forandring gennem pædagogisk forskning med fokus på udvikling af praksis. Studiet er baseret på et treårigt aktionsforskningsprojekt i en daginstitution med stor sproglig mangfoldighed blandt børn og forældre. Forskningsspørgsmålene er:
- Hvad fremmer og begrænser daginstitutionslederes muligheder for at støtte forandring i praksis?
- Hvilke ordninger kan identificeres med hensyn til disse fremmende og begrænsende faktorer?
Resultat
Resultaterne viser, at administrative opgaver og et system, der fokuserer på ansvarlighed og resultater, er begrænsende faktorer for ledere i deres arbejde med at yde praksisstøtte. Dette kan føre til, at ledelsen bliver mere teknisk og administrativt fokuseret, og at der bliver mindre plads til at prioritere forandringsprocesser. Fremmende faktorer er tillid til ansatte og forskere samt overensstemmelse mellem forskningen og ledernes egne mål for daginstitutionen. Refleksive dialoger og kommunikative rum kan fremme forandring. Refleksive dialoger giver plads til at reflektere over praksis og udvikle fælles forståelse, mens kommunikative rum skaber rammer for erfaringsudveksling og udvikling af praksis.
Design
Studiet brugte kvalitative metoder i et aktionsforskningsprojekt med daginstitutionsledelsen i en daginstitution i Malmö med stor sproglig mangfoldighed. Ledelsen bestod af en leder, en assisterende leder og en pædagog med videreuddannelse. Dataindsamlingen foregik gennem refleksive dialoger mellem forskeren og ledelsen over to år, samt gennem observationer af ændringer i de ansattes praksis. Interventionerne omfattede nye aktiviteter relateret til sprogudvikling og børns deltagelse, samt omstrukturering af udeområdet med børnenes involvering. Aktionsforskningen fulgte cyklusser af planlægning, handling, observation og refleksion.
Referencer
Harju, A. (2023). Leading change of practice: A study of challenges and possibilities from the position of preschool management. Educational Action Research, 31(5), 881–893.
Online year: 2022
Issue year: 2023
Review year: 2022
Opdragsgiver
Skolforskningsinstitutet, Sverige