Förskolans utbildning i antropocen

Back to front page
Forfatter
Ärlemalm-Hagsér, E.
År
2022

Formål

Studiet undersøger, hvordan svenske pædagoger tilrettelægger læring om bæredygtighed i daginstitutioner, og hvordan begrebet antropocæn – menneskets tidsalder – afspejles i deres praksis. Hovedfokus er på, hvordan daginstitutionen kan fremme børns læring om natur og bæredygtig ressourceforbrug i en tid præget af globale miljøudfordringer. Studiet giver indsigt i, hvilke viden og holdninger der formidles til børnene, og hvordan bæredygtige principper kan implementeres i daginstitutionens daglige aktiviteter.

Resultat

Resultaterne viser, at antropocæn som begreb ikke er direkte integreret i daginstitutionens praksis, men at bæredygtige handlinger som affaldssortering, kompostering og omsorg for naturen anses som vigtige læringsmål. Pædagogerne fokuserede især på praktiske erfaringer som metode til at lære børnene om genbrug og bæredygtig brug af materialer. Pædagogerne efterspørger dog tydeligere lederskab og styring for at indpasse bæredygtighed på en mere gennemgribende måde i daginstitutionens kvalitetsarbejde. Fortællingerne antyder, at bæredygtige principper kan styrkes ved aktivt at inddrage børnene i samtaler om miljø og ressourceforbrug, men at videre udvikling kræver en tydelig prioritering fra daginstitutionsledelsen.

Design

Studiet bygger på interviews med fire pædagoger fra tre forskellige svenske daginstitutioner, hvor pædagogerne reflekterede over deres erfaringer og praktiske tilgange til læring om bæredygtighed. Der blev anvendt en narrativ metode for at belyse pædagogernes fortællinger og for at identificere mønstre i, hvordan de arbejder med begrebet bæredygtighed, ressourcebevaring og børns relation til naturen.

Referencer

Ärlemalm-Hagsér, E. (2022). Förskolans utbildning i antropocen. Pedagogisk forskning i Sverige27(3), 96–117.