Formål
Studiet undersøger, hvordan COVID-19 påvirkede pædagogiske tilgange i danske børnehaver. Målet er at kortlægge, hvilke områder der har gennemgået ændringer, samt hvad disse ændringer har medført i form af både udfordringer og nye muligheder. Forskningsspørgsmålet er: 1) Hvad kendetegnede læringsmiljøet og de pædagogiske tilgange i børnehaver, og hvordan bliver de redefineret over tid som følge af de to faser med omvæltninger under COVID-19?
Resultat
Resultaterne viser, at COVID-19-pandemien påvirkede de pædagogiske aktiviteter i danske børnehaver. Almindelige aktiviteter som leg, måltider og aflevering/afhentning blev opretholdt, men tilpasset samfundets ændringer. Pandemien skabte nye muligheder og førte til pædagogiske forbedringer, såsom mere rolleleg og aktiviteter, der styrkede børnenes koncentration. Denne selvtransformering afhang af, om børnehaven havde tilstrækkelig kompetence og ressourcer, og omorganiseringen krævede stærkt lederskab. Når den fungerede, styrkede den de ansattes selvanerkendelse.
Design
Forskerne anvendte en kombination af metoder for at besvare forskningsspørgsmålet. En papirbaseret spørgeundersøgelse blev besvaret af 93 pædagoger, mens en netbaseret undersøgelse for børn (3–5 år) og forældre gav 231 svar, med en sektion for børnene og en for forældrene. Artiklen bygger på data fra den danske kommune med den højeste svarprocent blandt de seks deltagende kommuner. Derudover blev der gennemført feltobservationer og interviews i fem børnehaver. Det resulterede i tolv interviews med syv pædagoger, seks interviews med ledere og ni interviews med fem forældre.
Referencer
Wistoft, K., Clark, A., & Qvortrup, L. (2022). A window of change: how COVID-19 disrupted pedagogical approaches in Danish kindergartens. European early childhood education research journal, 30(5), 658–671.
Opdragsgiver
Lego Fonden, Danmark