Formål
Studiet undersøger, hvordan dagtilbudsledere i Sverige opfatter og håndterer specialpædagogisk dokumentation (SEN-dokumentation) som en del af deres arbejde. Forskningen sætter fokus på, hvordan dokumentationen bruges, og hvilke refleksioner lederne har omkring deres egen rolle i implementering og evaluering af denne praksis. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan positionerer dagtilbudsledere sig i forhold til formålet om specialpædagogisk dokumentation, og hvad opfatter lederen kerneværdien er for dagtilbuddet som en lærende organisation?
Resultat
Studiet identificerer tre hovedepositioner blandt dagtilbudsledere i mødet med specialpædagogisk dokumentation: modstandere, der fokuserer på praktiske justeringer frem for skriftlige processer; accepterende, som ser dokumentationen som et administrativt værktøj for struktur og samarbejde; og entusiastiske, som bruger dokumentationen som en refleksions- og læringsressource. Disse positioner afspejler ledernes forskellige opfattelser af dokumentationens formål og værdi, samt hvordan den kan støtte både børns behov og organisationens udvikling.
Design
Data blev indsamlet ved hjælp af semistrukturerede interviews med ti dagtilbudsledere fra forskellige kommuner i Nord-Sverige. Udvalget inkluderede styrere med erfaring i arbejdet med specialpædagogisk dokumentation. Interviewene blev transskriberet og analyseret ved hjælp af tematisk analyse for at identificere nøgletemaer og positioner. Analyseprocessen indebar også en kombination af induktive og deduktive tilgange.
Referencer
Vretblom, H. (2023). Defining the use of special educational needs documentation-positionings of preschool principals. Education Inquiry, 1–20.