Formål
Studiet udforsker, hvordan forældre med migrationsbaggrund oplever kommunikation og samarbejde med personalet. Hovedfokus er på deres erfaringer det første år som dagtilbudsforældre i Norge. Forskningsspørgsmålene er: Hvordan oplever forældre med migrationsbaggrund kommunikation og samarbejde med personalet, og hvordan kan vi forstå disse erfaringers relevans for pædagogers og pædagogstuderendes professionel læring?
Resultat
Studiet viser, at forældre med migrationsbaggrund ofte oplever dagtilbuddet som en fremmed arena, og at de er usikre på, hvad der forventes i samarbejdet med personalet. For at inkludere disse forældre er det nødvendigt med en målrettet indsats, der gør dem trygge og bevidste om deres ret til indflydelse. Tillidsopbygning og tilpasset information kan hjælpe dem med at kommunikere deres behov bedre. Det er også vigtigt at styrke pædagoguddannelsens fokus på multikulturel forståelse, da kulturelle forskelle kan skabe afstand. En gensidig tilgang, hvor forældrene føler sig som aktive deltagere, kan forbedre kvaliteten af dagtilbuds-tilbuddet og sikre tryggere overgange for børnene.
Design
Forskerne gennemførte semistrukturerede interviews, som fokuserede på informantens kommunikation og samarbejde med personalet. Disse blev optaget som lydfiler. Udvalget bestod af i alt syv forældre med migrationsbaggrund fra det afrikanske kontinent, Mellemøsten, Asien og Latinamerika. De havde alle haft børn i norske dagtilbud i mindst et år, og deres erfaringer med samarbejde med personalet var af nyere dato. Deltagerne blev rekrutteret ved, at forskerne kontaktede voksenuddannelsen i forskellige kommuner, som derefter henviste dem til relevante forældre.
Referencer
Tvinnereim, K. R., & Bergset, G. (2023). "Det er veldig forskjellig fra hjemlandet mitt". Migrantforeldres erfaringer med kommunikasjon og samhandling med barnehagepersonalet.