Forældre, pædagoger og pædagogstuderendes holdning til kvalitet i dagtilbud

Back to front page
Forfatter
Næsby, T.
År
2022

Formål

Studiet undersøger, hvordan forældre, pædagoger og pædagogstuderende vurderer kvaliteten i danske dagtilbud. Målet er at identificere, hvad der anses som vigtigst for børns trivsel, læring og udvikling i dagtilbud. Studiet ser især på interaktionen mellem pædagoger og børn, samt hvilke faktorer der vurderes som mest kritiske for at opnå kvalitet i dagtilbud.

Resultat

Resultaterne viser, at både forældre og pædagoger vurderer børns trivsel, pædagogisk interaktion og personalets uddannelsesniveau som de vigtigste faktorer for kvalitet i dagtilbud. Forældrene lægger stor vægt på tryghed, nærvær og omsorg i børns hverdag, mens pædagogerne også fremhæver betydningen af et godt læringsmiljø og høj faglig kompetence. Pædagogstuderende vurderer sprogstimulering og social kompetence som vigtige kvalitetsindikatorer. Samtidig er der lav interesse for emner som fremme af ikke-kønsbaserede adfærdsmønstre og miljøbeskyttelse.

Design

Data blev indsamlet gennem spørgeskemaer sendt til forældre, pædagoger og pædagogstuderende i Danmark. Spørgeskemaerne dækkede flere emner relateret til kvalitet i dagtilbud, såsom børns trivsel, pædagogisk interaktion og strukturelle forhold som bemanding og uddannelsesniveau blandt ansatte. Studiet indeholder også åbne spørgsmål, hvor respondenterne kunne beskrive, hvad der er vigtigst for dem i dagtilbuddet.

Referencer

Næsby, T. (2022). Forældre, pædagoger og pædagogstuderendes holdning til kvalitet i dagtilbud. UCN.