Formål
Studiet udforsker, hvordan små børn forstår begrebet død, samt hvordan man kan tale om dette på en pædagogisk måde i svenske børnehaver. Forskerne fokuserer især på, hvordan pædagoger kan introducere og tale om døden med børn i alderen tre til fem år. Formålet er at få indsigt i, hvordan børns forståelse af døden udvikles, og hvordan pædagoger kan støtte dem i at håndtere spørgsmål og følelser relateret til emnet. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvordan arbejder børnehaveansatte med biologisk død? 2) Hvordan håndterer børnehaveansatte kulturelt konstruerede opfattelser af døden?
Resultat
Resultaterne viser, at børnehavebørn ofte har en ufuldstændig forståelse af døden, ser døden som midlertidig, og at deres reaktioner spænder fra nysgerrighed til frygt. Studiet viser, at en børneorienteret pædagogik, hvor pædagogerne ikke planlægger aktiviteten, men i stedet baserer sig på børnenes nysgerrighed, ikke fungerer så godt, når det drejer sig om et eksistentielt spørgsmål, som pædagogerne selv finder følsomt. I stedet fandt forskerne, at en åben og ærlig dialog om døden, tilpasset børnenes udviklingsniveau, kan bidrage til en sund forståelse af liv og død. Forskerne konkluderer, at der er behov for bedre uddannelse af pædagoger i, hvordan man formidler information om døden på en sensitiv og informativ måde.
Design
Studiet anvender en kvalitativ deltagercentreret metode. Forskerne gennemførte videoobservationer af fire besøg på kirkegårde med seks pædagoger og 26 børn i alderen tre til fem år fra to forskellige børnehaver. Videoerne blev analyseret for at forstå børnenes reaktioner og interaktioner under besøgene. Metoden gav forskerne mulighed for at observere autentiske reaktioner fra børnene i en kontekst, der naturligt vækker spørgsmål om liv og død. Dette gav værdifuld indsigt i, hvordan børn bearbejder og forstår begrebet død.
Referencer
Puskás, T., Andersson, A., Jeppsson, F., & Slaughter, V. (2023). Living in heaven and buried in the earth? Teaching young children about death. European Early Childhood Education Research Journal, 31(6), 900–913.
Opdragsgiver
Vetenskapsrådet, Sverige