Formål
Studiet undersøger garderoben i daginstitutionen som et semiotisk landskab og en arena for børns literacy-udvikling. Formålet med studiet er både at øge forståelsen af garderobens rolle i børns hverdagslæring og at diskutere, hvordan pædagoger kan involvere børn i tekstproduktion for at styrke deres tekstkompetence.
Forskningsspørgsmålene er:
- Hvordan kan man skabe rammer for spontan og det, vi vil kalde eksplorativ literacy, i garderoben?
- Hvordan kan pædagoger involvere børn i tekstproduktion og give børns tekster plads i det semiotiske landskab, som garderoben udgør?
Resultat
Resultaterne viser, at garderoben fungerer som et komplekst semiotisk landskab, domineret af tekster produceret af de ansatte, som primært udfører kommunikative funktioner såsom organisering og vejledning. Børnenes bidrag til det semiotiske landskab er i høj grad usynligt, hvor børneproducerede tekster ofte er begrænset til individuelle hylder og ikke har en central plads i garderobens tekstlandskab.
Studiet peger på behovet for at inkludere børn i tekstproduktionen for at udnytte garderobens potentiale som en literacy-udviklende arena. Derudover fremhæves et paradoks: Et rum, hvor børn tilbringer meget tid, afspejler i begrænset omfang deres stemmer og tekster.
Design
Datamaterialet består af 1101 fotografier af tekster i 13 forskellige daginstitutions garderober, kombineret med responsive interviews med pædagogiske ledere i de pågældende afdelinger. Foto- og interviewmaterialet blev analyseret gennem en hermeneutisk proces, hvor hvert billede blev kodet og analyseret med udgangspunkt i socialsemiotisk teori. Studiet fokuserede på, hvordan forskellige semiotiske ressourcer blev anvendt i garderobens tekster, samt deres kommunikative funktioner såsom organisering, dokumentation, vejledning og promovering.
Referencer
Munch, C. B. Ø., Semundseth, M. & Hopperstad, M. H. (2022). Barnehagens garderobe som semiotisk landskap – og et sted for barns literacy? Nordic Journal of Literacy Research, 8(2), 24–43.