Formål
Studiet udforsker, hvordan kulturel og sproglig mangfoldighed forstås og implementeres i svensk børnehavepolitik. Forskeren analyserer, hvordan mangfoldighed forstås, og hvordan disse forståelser påvirker pædagogiske tilgange i børnehaven. Studiet afslører også, hvilke udfordringer der findes i implementeringen af disse politikker, især når det gælder flersprogethed.
Resultat
Resultaterne viser, at begrebet mangfoldighed er dynamisk og afspejles i diskurser om demokratisk medborgerskab og flersprogethed. Selvom der er enighed om vigtigheden af det svenske sprog i børnehaven, er forståelserne af flersprogethed komplekse og nogle gange modstridende. Det påpeges, at interkulturelle tilgange i børnehaven kan bidrage til at skabe inkluderende læringsmiljøer, men der er også udfordringer forbundet med at sikre ligeværdige læringsbetingelser for alle børn, uanset deres sproglige baggrund.
Design
Studiet kombinerer dokumentanalyse af officielle politikdokumenter, som den svenske læreplan for børnehaven (Lpfö18), og regeringsrapporter med dybdeinterviews. Interviewene blev gennemført med otte højtstående politiske aktører fra forskellige svenske uddannelsesmyndigheder. Dataene blev analyseret tematisk for at identificere forskellige forståelser af mangfoldighed og børnehavens rolle i et multikulturelt samfund.
Referencer
Papakosma, M. (2023). Conceptualizing diversity in ECEC policy: implications for the role of diverse preschool in Sweden. European Early Childhood Education Research Journal, 32(4), 591–606.