What is Community in Early Childhood Education and Care for Sustainability? Exploring Communities of Learners in Swedish Preschool Provision

Back to front page
Forfatter
Lecusay, R., Mrak, L., & Nilsson, M.
År
2022

Formål

Studiet undersøger sammenhængen mellem fællesskabet i daginstitutionen og daginstitutionens tilgang til bæredygtig udvikling (ECECfS). Den lægger vægt på pædagogernes perspektiver og praksisser. Målet er at analysere, hvordan fællesskabet i daginstitutionen kan støtte pædagogerne i at opbygge et læringsmiljø, der fremmer bæredygtig udvikling. Forskningsspørgsmålene er:

  1. Hvad kendetegner fællesskabet i daginstitutioner, der har forpligtet sig til at følge ECECfS?
  2. Hvordan påvirker disse kendetegn måden, hvorpå daginstitutionen fremmer ECECfS, så der tilrettelægges en ontologisk tilgang til organiseringen af aktiviteter i daginstitutionen?

Resultat

Studiet viser, at daginstitutionens tilgang til bæredygtig udvikling kendetegnes ved et stærkt fællesskab, som er en del af et bredere netværk, hvor samarbejde med andre daginstitutioner og lokalsamfundet er centralt. For at dette fællesskab kan fungere godt, er det afgørende med et tæt samarbejde mellem pædagoger, børn og lokalsamfundet. Når læring tager udgangspunkt i børns egne interesser, skabes der mulighed for mere dynamiske og engagerende læringsprocesser. Dette giver børnene mulighed for at påvirke, hvad og hvordan de skal lære, hvilket fremmer deres aktive deltagelse og styrker deres rolle i fællesskabet. Studiet konkluderer, at daginstitutionens tilgang til bæredygtig udvikling i høj grad handler om at skabe miljøer, der fremmer udviklingen af fælles værdier.

Design

Studiet er baseret på data indsamlet gennem et større projekt udført i daginstitutioner, der beskriver sig selv som engageret i bæredygtighedsrelaterede aktiviteter. Forskerne analyserer data fra to daginstitutioner med lignende struktur. Den ene lå i en svensk forstad til en storby, og den anden i selve storbyen. Udvalget består af seks pædagoger, tre fra hver daginstitution, som arbejdede med børn i alle aldersgrupper. Før fokusgruppeinterviewene svarede pædagogerne på en kort onlineundersøgelse, designet for at få indsigt i deres perspektiver og måder at arbejde med leg, udforskning, læring og uddannelse inden for bæredygtighed. Fokusgruppeinterviewene blev gennemført på tre forskellige tidspunkter i hver daginstitution: før lærernes deltagelse i MOPE-workshoppen, cirka halvvejs gennem deres deltagelse og cirka et år efter det første interview.

Referencer

Lecusay, R., Mrak, L., & Nilsson, M. (2022). What is Community in Early Childhood Education and Care for Sustainability? Exploring Communities of Learners in Swedish Preschool Provision. International Journal of Early Childhood54(1), 51–74. 

Opdragsgiver

Formas, Sverige