Formål
Studiet undersøger de spændinger, der opstår i integrationsprocessen for flygtningebørn i norske dagtilbud. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvilke perspektiver har pædagogerne på de spændinger, der opstår under integrationen af flygtningebørn i norske dagtilbud? 2) Hvordan håndterer pædagogerne forskellige opfattelser af børneopdragelse i norske dagtilbud?
Resultat
Undersøgelsen identificerer tre centrale spændinger i integrationsarbejdet i norske dagtilbud. For det første oplevede pædagogerne pres for at prioritere norsk sprogundervisning, samtidig med at børnenes modersmål var vigtigt at varetage. For det andet var der forskellige spændinger knyttet til børnenes selvstændighed i form af følelsesmæssig regulering og evnen til at varetage egne behov. For det tredje viser resultaterne spændinger mellem flygtningefamiliers forventninger til børneopdragelse og børnehavens praksis. Pædagogerne navigerede i de forskellige spændingsforhold gennem respektfuld dialog med forældrene, samtidig med at de formidlede norske værdier og normer. Undersøgelsen konkluderer, at integrationsarbejde indebærer magtbalance mellem dagtilbuddenes civiliseringsopgave og respekt for mangfoldighed.
Design
Undersøgelsen benytter institutionel etnografi som undersøgelsesmetode. Datamaterialet er baseret på semistrukturerede interviews med tretten pædagoger fra tre dagtilbud i Norge, hvoraf ét dagtilbud udelukkende er for flygtninge. Deltagerne i undersøgelsen er pædagogiske ledere, specialpædagoger og sprogstøttelærere, der arbejder med integrationen af flygtningebørn. Interviewene fokuserede på, hvordan dagtilbud arbejdede med integrationsarbejde for at imødekomme kulturelle forskelle.
Referencer
Kimathi, E. (2023). Tensions of Difference in Integrating Refugee Children in Norwegian ECEC Centers. Nordisk barnehageforskning, 20(4), 43–62.