Kulturell bærekraft – praksiser i samiske barnehager

Back to front page
Forfatter
Åmot, I., Bjerklund, M.
År
2023

Formål

Studiet udforsker, hvordan værdierne i samiske børnehaver kan knyttes til begrebet kulturel bæredygtighed. Forskningsspørgsmålet er: På hvilken måde kan de pædagogiske praksisser og værdiorienteringen i et udvalg af samiske dagtilbud ses i sammenhæng med begrebet kulturel bæredygtighed?

Resultat

Studiet viser, hvordan samiske dagtilbud bidrager til at fremhæve samisk kultur gennem praktiske handlinger og mytiske fortællinger. Resultaterne viser tre hovedfund: 1) betydningen af traditionel viden og generationsoverførsel, 2) forvaltning af naturressourcer, og 3) brug af rituelle og kulturelle praksisser som en del af det pædagogiske arbejde i børnehaven. Dagtilbuddene fremhævede også, at kulturel bæredygtighed er vigtig for børns identitetsudvikling som samiske kulturbærere.

Design

Studiet bygger på interviews med ansatte fra syv samiske dagtilbud i både urbane og landlige områder i Norge. Fem af interviewene var individuelle, og to af interviewene blev udført som gruppeinterviews. Der blev brugt en semistruktureret interviewguide med fokus på sundhedsfremme og psykososialt miljø. Forskerne optog lyd af interviewene, som blev transskriberet og derefter analyseret ved hjælp af en trinvist deduktiv-induktiv metode. Dette blev gjort for at identificere mønstre, begreber og teori.

Referencer

Åmot, I., & Bjerklund, M. (2023). Kulturell bærekraft – praksiser i samiske barnehager. Nordisk barnehageforskning, 20(3), 24–44.

Opdragsgiver

Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus (SANKS), Norge