Inddragelsen af børneperspektivet i evaluering af skoleparathed

Back to front page
Forfatter
Schürer, M., Kalsgaard Møller, A.
År
2023

Formål

Studiet undersøger børnehavebørns forventninger om overgangen til skolen og børnenes egne perspektiver relateret til det at være skoleklar. Forskningsspørgsmålet er: Hvilken ny indsigt om overgangen og det at være skoleklar får man ved at inkludere børnenes egne perspektiver, og hvordan kan disse bidrage til at styrke overgangen fra børnehave til skole?

Resultat

Resultaterne indikerer, at børnene er bevidste om og optaget af at imødekomme skolens normer og regler for at blive så klar som muligt til at lære i skolen. Børnene forventer at skulle tilpasse sig nye former for sociale interaktioner i skolens miljø. Flere børn var bekymrede for, om de vil kunne leve op til skolens faglige krav, mens andre glædede sig til læring. Studiet kommer med et forslag til en overgangspædagogik, som lægger vægt på styrket interaktion mellem børn, børnehave og skole for at støtte børnehavebørnene i overgangen til skolen.

Design

Studiet involverer 25 børnehavebørn, 14 piger og 11 drenge, i alderen fem til seks år. Børnene er fra tre forskellige børnehaver i en mindre dansk by. For at frembringe børnenes egne perspektiver er studiet baseret på mosaik-metoden, som kombinerer kvalitativ forskning med interviews, samtaler, observationer, tegninger, rollelege og billeder taget af børnene selv. Børnene blev opfordret til at angive positive og negative forventninger relateret til overgangen fra børnehave til skole, samt det at være skoleklar. Dataene blev analyseret gennem tematisk analyse for at identificere fremtrædende hovedtemaer.

Referencer

Schürer, M., & Kalsgaard Møller, A. (2023). Inddragelsen af børneperspektivet i evaluering af skoleparathed. CEPRA-Striben, (32), 4–17.