Formål
Studiet undersøger samspillet mellem kropslig og verbal kommunikation, samt hvordan naturen spiller en aktiv rolle i dialogen mellem en pædagogstuderende og et barn. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan kan vi karakterisere en dialog med meget fysisk interaktion og meget få verbale replikker?
Resultat
Studiet finder, at dialogen mellem barnet og pædagogstuderende er rig på fysisk interaktion. Der foregår i mindre grad verbal kommunikation, og barnet har kun tre verbale ytringer. Samtidig viser resultaterne, at naturen og vandpytten spiller en central rolle i dialogen. Deltagerne interagerer med vandpytten, og den fungerer som et grundlæggende initiativ til den dialog, der udfolder sig. Studiet introducerer begrebet "diatopos" som et udtryk for den omsluttende rolle, naturen spiller i dialogen.
Design
Studiet udforsker en interaktion mellem en pædagogstuderende og et 18 måneder gammelt barn. Datamaterialet består af videooptagelser og transkription af de to deltageres dialog ved en vandpyt. Både fysiske handlinger og verbale svar mellem den pædagogstuderende og barnet bliver systematisk analyseret. Derudover undersøges interaktionen med selve vandpytten.
Referencer
Høisæter, S. (2023). «Plask, seier steinen». Ein analyse av initiativ og respons i ein dialog med ein smårolling ved ein sølepytt. I Goga, N., Guanio-Uluru, L., Kleveland, K. & Rimmereide, H.E. (red.), Økokritiske dialoger: Innganger til arbeid med bærekraft i lærerutdanningene (s. 151–168). Universitetsforlaget.