Formål
Studiet undersøger, hvordan pædagoger i børnehaven korrigerer børn i scienceaktiviteter. Forskerne ser specifikt på, hvordan pædagogerne håndterer fejlen og arbejder med at korrigere den i de efterfølgende aktiviteter. Ved at bruge en fiktiv karakter skaber pædagogerne en ramme for at diskutere og udforske forskellen mellem en tornado og en støvhvirvel. Forskningsspørgsmålene er:
- Hvordan identificeres og håndteres fejlen af pædagogerne i kommunikationen med børnene?
- Hvordan anvendes den fiktive karakter i processen med at rette fejlen?
Resultat
Resultaterne viser, at ved at bruge en fiktiv karakter som autoritet skabte pædagogerne et læringsfællesskab, hvor både de og børnene udforskede sammen. Børnenes forståelse af tornadoer og støvhvirvler blev dybere gennem sammenligning af ligheder og forskelle. Pædagogerne indtog en lærende rolle sammen med børnene, hvilket skabte et trygt miljø, hvor fejl blev en ressource for læring. Studiet viser, at fantasi og leg kan styrke børns science forståelse og bidrage til meningsdannelse.
Design
Dataen blev indsamlet gennem videooptagelser, fotografier og feltnotater fra tre aktiviteter i en svensk børnehave. I den første aktivitet viste pædagogerne en video, hvor en støvhvirvel fejlagtigt blev præsenteret som en tornado. I den anden aktivitet brugte de en fiktiv karakter til at rette misforståelsen, så børnene og pædagogerne sammen kunne udforske forskellen mellem de to fænomener. I den tredje aktivitet modtog børnene et brev fra den fiktive karakter, som yderligere præciserede forskellen og opfordrede til refleksion og spørgsmål.
Referencer
Frejd, J., & Pramling, N. (2023). Teacher self-correction of conceptual error: Fictionalisation and shifting epistemological stance in early childhood education teaching. Learning, Culture and Social Interaction, 41, 100719.