Formål
Studiet undersøger overgangen til børnehaven i Sverige og hvordan barnet, familien og pædagogen påvirkes. Formålet er at skitsere, hvordan introduktionen til dagtilbud organiseres og gennemføres, samt hvordan de forskellige organisatoriske faktorer påvirker relationen mellem familien og pædagogen samt barnets tilpasning i dagtilbuddet.
Resultat
Studiet viser, at strukturen på dagtilbuddenes introduktionsprocesser varierer betydeligt med hensyn til proceslængde og intensitet, graden af forældreinvolvering, tidspunktet for adskillelse mellem børn og forældre samt antallet af børn og pædagoger, der er involveret. Fundene fremhæver vigtigheden af fleksibilitet i introduktionsfasen for at imødekomme individuelle behov hos både barnet og familien. Resultaterne viser også, at aktiv involvering af forældrene kan fremme bedre relationsopbygning mellem forældre og pædagoger, hvilket igen kan styrke børns følelsesmæssige tryghed og tilpasning til dagtilbuddet.
Design
Studiet kombinerer kvantitative og kvalitative data, der er indsamlet gennem en større national spørgeskemaundersøgelse rettet mod pædagoger i Sverige. De kvantitative data blev statistisk og komparativt analyseret for at undersøge, hvordan introduktionsprocesserne i dagtilbuddet var struktureret. Derudover blev der udført en indholdsanalyse af kvalitative data om pædagogernes erfaringer og opfattelser af, hvad der kendetegner en vellykket tilpasningsproces i dagtilbuddet.
Referencer
Andersson Søe, M., Schad, E., & Psouni, E. (2023). Transition to Preschool: Paving the Way for Preschool Teacher and Family Relationship-Building. Child & Youth Care Forum, 52(6), 1249–1271.
Opdragsgiver
Vetenskapsrådet, Sverige; Crafoordska stiftelsen, Sverige; Lunds Universitet, Sverige