Formål
Studiet undersøger, hvordan sociokulturelle og sociomaterielle teorier anvendes til at analysere børnehavepersonalets rolle i børns matematiske læringsprocesser. Studiet sammenligner Lev Vygotskijs fokus på vejledning og social interaktion i læringsprocesser med Karen Barads vægtlægning af, hvordan børn lærer gennem kropslig interaktion med det fysiske miljø omkring dem. Studiet søger at vise, hvordan en kombination af disse perspektiver kan give en dybere forståelse af variationen i dagtilbudspraksis. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan beskriver forskning, baseret på Vygotskijs sociokulturelle teori og Barads sociomaterielle teori, personalets rolle i dagtilbudsbørns matematiske læringsprocesser?
Resultat
Resultaterne viser, at Vygotskijs sociokulturelle teori understreger betydningen af voksenvejledning og social interaktion for dagtilbudsbørns matematiske læring. Barads sociomaterielle teori fremhæver derimod betydningen af at tilrettelægge for læring gennem børns kropslige samspil med det materielle miljø. Begge tilgange giver forskellige, men værdifulde indsigter i, hvordan personale kan støtte børns læringsprocesser. Forskningen anbefaler en kombination af de to perspektiver for at opnå en mere helhedsorienteret forståelse af variationen i børnehavepraksis.
Design
Studiet anvender en systematisk litteraturgennemgang til at analysere, hvordan Vygotskijs sociokulturelle teori og Barads sociomaterielle teori er blevet brugt i forskning om personalets rolle i småbørns matematiske læringsprocesser. Der blev foretaget søgninger i flere databaser, herunder EBSCOhost og Google Scholar, for at identificere relevante studier fra en nordisk dagtilbudskontekst. Udvalget bestod af ti fagfællebedømte artikler og bøger, hvor dataindsamlingen primært var baseret på observationer og refleksioner fra personale.
Referencer
Ackovic, J. (2023). Bruken av sosiokulturelle og sosiomaterielle teorier i studier av barnehageansattes rolle i småbarns matematiske læringsprosesser. Nordisk barnehageforskning, 20(2), 151–169.