Children’s language play as collaborative improvisations–rethinking paths to literacy

Back to front page
Forfatter
Holm, L., & Ahrenkiel, A.
År
2022

Formål

Studiet undersøger børns brug af sprog i leg for at få mere viden om, hvordan sproglig leg i daginstitutionen kan have betydning for sprogudvikling og læsefærdigheder. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan leger børn med sprog i samspil med jævnaldrende?

Resultat

Resultaterne viser, at en samling af sprogfragmenter, musikalitet, bevægelser, følelser og materialitet er konstituerende for børns sprogleg. Det fremgår, at børn benytter et bredt spektrum af sådanne semiotiske repertoirer, og at sprogleg er en integreret del af børns sprogpraksis. Studiet peger på, at viden om børns sprogpraksis kan bidrage til at udvide den teoretiske og empiriske forståelse af børns udvikling af sprog og læsefærdigheder.

Design

Studiet er baseret på etnografisk feltarbejde og videoobservationer fra en daginstitution med i alt 80 børn i alderen 0-6 år, beliggende i en landsby i Danmark. Med få undtagelser havde de fleste børn dansk som modersmål og gode sprogkundskaber. Datamaterialet består af over 31 timers videooptagelser, og observationerne fandt primært sted i et rum med 20 børn i alderen 3-4 år. Forskerne transskriberede optagelserne, kodede indholdet og udførte en multimodal mikroetnografisk analyse af to legesekvenser for at undersøge, hvordan børnene brugte sprog i legen gennem improvisation, tilpasning og samskabelse.

Referencer

Holm, L., & Ahrenkiel, A. (2022). Children’s language play as collaborative improvisations–rethinking paths to literacy. Journal of Early Childhood Literacy, 24(2), 298–317.