Formål
Formålet med studiet er at belyse, hvordan nyuddannede pædagoger positionerer sig i daginstitutionen. Studiet undersøger, hvordan disse pædagoger håndterer overgangen fra uddannelse til praksis, hvor de møder etablerede normer og diskurser styret af erfarent personale. Forskningen fokuserer på, hvorvidt de nyuddannede pædagoger accepterer eller yder modstand mod disse praksisser, og hvordan deres faglige baggrund spiller en rolle i dette.
Resultat
Fundene viser, at majoriteten af de nyuddannede pædagoger tilpasser sig de eksisterende diskurser i daginstitutionen, ofte med en form for stille modstand. Flere oplever, at deres formelle uddannelse ikke giver dem tilstrækkelig autoritet i praksis, og nogle føler sig reduceret til en rolle, der minder om den en assistent har. Samtidig findes der en mindre gruppe, som aktivt yder modstand mod de etablerede normer, og som ved hjælp af deres faglige viden lykkes med at påvirke praksissen og indtage en mere ligestillet position i daginstitutionen.
Design
Studiet er baseret på 30 kvalitative semistrukturerede interviews med nyuddannede pædagoger i Norge. Forskerne analyserede materialet ved hjælp af teoretiske perspektiver, især inspireret af Hannah Arendts teorier om frihed og pluralitet. Re-analysen fokuserede på, hvordan de nyuddannede pædagoger interagerer med det etablerede fællesskab i daginstitutionen.
Referencer
Halland, S., & Winje, A. K. (2022). «Jeg kunne like gjerne vært en assistent» – En studie av nyutdannede barnehagelæreres posisjonering i barnehagen. Nordisk barnehageforskning, 19(3).