Supporting children’s social play with peer-based intervention and instruction in four inclusive Swedish preschools

Back to front page
Forfatter
Gladh, M., Siljehag, E., Westling Allodi, M., & Odom, S. L.
År
2022

Formål

Studiet undersøger pædagogers erfaringer, når de prøver interventionsmetoden "Play Time/Social Time", som har til formål at fremme social leg og styrke sociale færdigheder hos børn i daginstitutioner. Der ses nærmere på, hvordan metoden påvirker børn, der har behov for ekstra støtte, især med hensyn til deres evne til at deltage i social leg og udvikle sociale færdigheder. Forskningsspørgsmålene er:

  1. Var der forskelle i, hvordan pædagogerne, der modtog vejledning, og dem, der ikke modtog vejledning, opfattede sociale legefærdigheder og social deltagelse hos børn med behov for ekstra støtte?
  2. Bidrog metoderne til social leg mellem børn med behov for ekstra støtte og deres jævnaldrende uden ekstra støttebehov? Hvilke faktorer fremmede og hæmmede social leg?
  3. Var der forskelle i, hvor godt metoderne blev overholdt, gennemført og implementeret mellem daginstitutioner, der modtog vejledning, og dem, der ikke gjorde?
  4. Hvordan var kvaliteten af inklusionen i daginstitutioner, der modtog vejledning, sammenlignet med de, der ikke gjorde?

Resultat

Studiet fandt, at pædagoger, uanset om de havde fået vejledning eller ej, mente, at sociale legefærdigheder og engagement hos børnene med behov for ekstra støtte var forbedret, efter at metoden for social leg (Play Time/Social Time) var taget i brug. Vejledning bidrog til en øget gennemførelsesevne, men påvirkede ikke nødvendigvis opfattelsen af socialt engagement og legefærdigheder blandt pædagogerne. Studiet viste også, at metoden støttede social leg blandt alle børnene. Daginstitutioner, som havde fået vejledning, viste højere grad af pålidelig implementering, mens de uden vejledning oftere gennemførte programmet. Studiet fandt, at kvaliteten af inklusionen blev øget i nogle daginstitutioner, uafhængigt af vejledning, hvilket antyder, at andre faktorer også bidrog til ændringerne i inklusionskvaliteten. Specifikke områder som vokseninvolvering i leg mellem børn og vejledning af børns aktiviteter viste forbedringer efter implementeringen af metoden i nogle daginstitutioner.

Design

Efter oplæring fra forskerne implementerede fire pædagoger fra forskellige svenske daginstitutioner, med fokus på inklusion og tilpasning, en metode for social leg bestående af 28 lektioner. Disse lektioner blev initieret af pædagogerne og havde til formål at styrke børns sociale færdigheder, så de kunne starte og opretholde leg med jævnaldrende. Hver uge gennemførte pædagogerne tre læringsaktiviteter. Halvdelen af pædagogerne modtog desuden ekstra vejledning tidligt i implementeringsprocessen, med fokus på læringsmålene og vejledende spørgsmål relateret til aktiviteterne. I alt deltog ti børn i projektet, hvoraf fire havde brug for ekstra støtte i social leg. Disse børn blev placeret sammen med et eller to børn uden tilsvarende behov. Børnene var i alderen 4 til 5,5 år, og aktiviteterne blev dokumenteret gennem videooptagelser. Før og efter implementeringen gennemførte pædagogerne legeobservationer og brugte en vurderingsskala for at registrere deres indtryk af børnene med særlige behov. Pædagogerne svarede også på spørgeskemaer om børnenes engagement både før og efter implementeringen. Forskerne vurderede inklusionen i daginstitutionerne ved hjælp af observationer, som blev udført to gange i hver daginstitution– én før og én efter implementeringen. For at evaluere, hvor tro pædagogerne var mod den trænede metode, observerede forskerne også flere af læringsaktiviteterne.

Referencer

Gladh, M., Siljehag, E., Westling Allodi, M., & Odom, S. L. (2022, August). Supporting children’s social play with peer-based intervention and instruction in four inclusive Swedish preschools. In Frontiers in Education (Vol. 7, p. 943601). Frontiers Media SA.