Formål
Studiet undersøger, hvad pædagoger oplever som de vigtigste aspekter i deres daglige omsorgsudøvelse for børn i daginstitutionen. Artiklen er på denne måde et bidrag til at beskrive og konceptualisere den vigtige omsorgsopgave i daginstitutionen.
Resultat
I interviewene fremgår det, at de vigtigste aspekter ved omsorgen for børn i daginstitutionen på den ene side kan være svære at sætte ord på, fordi omsorgspraksis i høj grad praktiseres som tavs viden. På den anden side indeholder omsorgen nogle af de vigtigste aspekter ved pædagoguddannelsen. At være en professionel omsorgsperson i en daginstitution handler derfor både om at være teoretisk velbegrundet, men lige så meget om at undersøge sine egne evner til at være til stede – reflekteret og autentisk – i kontakten med børnene. Samtidig er det tydeligt, at omsorgsudøvelsen for børn i daginstitutioner ikke kan standardiseres.
Design
Artiklen er baseret på fem kvalitative interviews med pædagoger i danske daginstitutioner. Tre af interviewene blev gennemført som individuelle interviews med pædagoger fra den samme daginstitution, og to af interviewene blev gennemført som gruppeinterviews med pædagoger fra en anden daginstitution. Der deltog tre pædagoger i hvert gruppeinterview. Samlet deltog fem pædagoger, to daginstitutionsledere, én assistent og én pædagogstuderende i interviewene. Interviewene blev analyseret ved hjælp af udviklingspsykologisk teori.
Referencer
Gitz-Johansen, T. (2022). Omsorgsøjeblikke: Vuggestuepædagogers tavse viden om omsorg. Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2022.