Formål
Studiet undersøger, hvordan børns deltagelse og handlekraft behandles i den reviderede svenske læreplan for dagtilbud, Lpfö2018, med særligt fokus på læring om bæredygtighed. Forskerne analyserer de væsentligste ændringer i læreplanen vedrørende bæredygtighed og diskuterer disse resultater i lyset af nationale og internationale politiske dokumenter samt tidligere forskning. Formålet er at forstå, hvordan børns ret til deltagelse og handlekraft er blevet anerkendt og integreret i læreplanen med fokus på bæredygtighed.
Resultat
Resultaterne viser, at den reviderede læreplan Lpfö2018 har integreret begrebet bæredygtighed på en holistisk måde, som omfatter miljømæssige, sociale og økonomiske dimensioner. Børn anerkendes som kompetente aktører, der kan deltage aktivt og påvirke deres egen læring. Læreplanen fremhæver desuden betydningen af transformativ læring, hvor børn opmuntres til at ændre deres måde at tænke, handle og lære om bæredygtighed. På trods af denne anerkendelse af børns handlekraft viser studiet dog, at pædagoger stadig står over for udfordringer med at implementere disse principper i praksis.
Design
Studiet anvendte en kritisk indholdsanalyse af den svenske læreplan for dagtilbud, Lpfö2018. Forskerne gennemførte en digital gennemgang af læreplanen ved hjælp af søgeordene "deltagelse", "bæredygtighed" og "bæredygtig udvikling" for at analysere brugen af og konteksten for disse begreber. Hele læreplanen blev nøje gennemlæst og diskuteret for at identificere, hvordan børns deltagelse og handlekraft relaterer sig til bæredygtighed.
Referencer
Borg, F., & Samuelsson, I. P. (2022). Preschool children’s agency in education for sustainability: The case of Sweden. European Early Childhood Education Research Journal, 30(1), 147–163.
Opdragsgiver
Svenska Vetenskapsrådet, Sverige