Formål
Studiet undersøger, hvilke læringsaktiviteter der er afgørende for at fremme forståelsen af talbegreber blandt vuggestuebørn (1–3 år), og fokuserer på fordele og ulemper ved interaktiv højtlæsning som pædagogisk redskab. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke betingelser skal være opfyldt, for at repræsentationsformer kan fungere som læringsressourcer?
Resultat
Resultaterne viser, at flere faktorer var vigtige for, at børnene kunne få en talforståelse. Selvom matematiske repræsentationer spillede en vigtig rolle i at udfordre børnene og udvide deres talforståelse, viser studiet, at det var afgørende, at pædagogerne fulgte barnets interesser. En anden vigtig betingelse for, at repræsentationsformer kunne fungere som læringsressourcer, var, at der blev etableret et fælles læringsfokus, som blev opretholdt over tid.
Design
Forskerne observerede højtlæsningsaktiviteter, som tre pædagoger gennemførte med børnene i tre svenske daginstitutioner. Alle tre anvendte den samme billedbog om tal, der var udarbejdet i samarbejde mellem forskerne og pædagogerne. Deltagerne bestod af i alt 27 børn i alderen 12–27 måneder. Data blev indsamlet ved hjælp af videooptagelser og efterfølgende transskriberet. Analysen fokuserede på, hvordan forskellige repræsentationsformer af tal og interaktioner påvirkede vuggestuebørns forståelse af tal under højtlæsningsaktiviteterne.
Referencer
Björklund, C., & Palmér, H. (2022). Teaching toddlers the meaning of numbers—connecting modes of mathematical representations in book reading. Educational Studies in Mathematics, 110(3), 525–544.
Opdragsgiver
Skolforskningsinstitutet, Sverige