Formål
Studiet undersøger betydningen af små børns tilhørsforhold til børnefællesskabet under opstart i vuggestuen. Forskerne analyserer, hvordan forældre, pædagoger og børnene selv oplever en god opstart, med særligt fokus på børnenes behov for både tilknytning til de voksne og et tilhørsforhold til børnefællesskabet. Studiet undersøger også, hvordan disse behov kan balanceres og kombineres. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan forstår og begrunder forældre og pædagoger samarbejdet om små børns opstart i vuggestuen, og hvilken rolle spiller de andre børn i processen med at modtage nye børn?
Resultat
Undersøgelsen viser, at tilhørsforholdet til børnefællesskabet er vigtigt for en vellykket opstart i vuggestuen. Forældre og pædagoger har ofte forskellige opfattelser af børnenes behov, hvilket kan skabe udfordringer i samarbejdet. Etablering af tillid og en "omsorgskæde" mellem hjem og vuggestue er afgørende for børnenes trivsel. Tilknytningen til de voksne og deltagelse i børnefællesskabet bør ses som to sammenhængende behov.
Design
Forskerne anvendte etnografiske observationer og interviews til at indsamle data. Observationerne fandt sted i tre danske vuggestuer, hvor forskerne fulgte daglige rutiner og børnenes opstartsproces henover sammenlagt 300 timer. I alt blev der gennemført 16 interviews med pædagoger og 19 interviews med forældre.
Referencer
Marschall, A., & Munck, C. (2022). Betydning af tilhør: Oversete perspektiver på “den gode opstart” i vuggestuen. Forskning i pædagogers profession og uddannelse, 6(2), 6–17.