Formål
Studiet undersøger hvilke retningslinjer policydokumenter for daginstitutioner i Danmark, Finland, Norge og Sverige lægger for arbejdet med børnelitteratur og læsning. Nationale retningslinjer for pædagoguddannelsen studeres også hvor disse findes. Gennem dokumentanalyse undersøges ligheder og forskelle i policydokumenter i de fire lande, og resultaterne diskuteres i lyset af beskrivelsen af en nordisk daginstitutionstradition præget af et holistisk læringssyn med vægt på børns interesser og leg. Problemstillingen for studiet er: Hvilken plads har læselitteratur i policydokumenter for daginstitutioner og på pædagoguddannelsen i Danmark, Finland, Norge og Sverige og hvordan kan dokumenternes beskrivelser af læsningens formål forstås?
Resultat
Dokumentanalyserne viser, at læsning af børnelitteratur er beskrevet i begrænset omfang, at den tillægges forskellig betydning og at både pædagoger og undervisere på pædagoguddannelsen i de fire lande vil møde modstridende forventninger. Fælles for de fire lande, er at der ikke synes at være nogen direkte kobling mellem højtlæsning, litteratur og skoleforberedelse i lære- og rammeplanerne. Planerne er præget af et holistisk syn med fokus på børns deltagelse og interesserer her og nu.
Design
Ved hjælp af en kombineret kvantitativ og kvalitativ dokumentanalyse har forfatterne søgt i dokumenterne efter ord og begreber relateret til højtlæsning og/eller læsning og litteratur. De har analyseret og lavet nationale sammenligner af betydning, hyppighed og placering af nøgleord i de forskellige landes dokumenter. Nøgleordene blev kategoriseret ud fra sammenhængen de stod i, og det formål højtlæsning blev tillagt.
Referencer
Hogsnes, H. D., Svensson, A.-K., Larsen, M. E. & Damber, U. (2020). «Litteraturens og høytlesingens plass og hensikt i nasjonale policydokumenter for barnehagen og barnehagelærerutdanningen i Danmark, Finland, Norge og Sverige». Barn, 38(4):15-33.