Normkritisk barnlitteratur på svenska förskolor. En intervjustudie

Back to front page
Forfatter
Hermansson, K. & Nordenstam, A.
År
2020

Formål

Formålet med undersøgelsen er at undersøge hvilke opfattelser og erfaringer pædagoger har med normkritisk litteratur i daginstitutionen. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvordan ser pædagoger på den normkritiske litteratur? 2) Hvad mener de, det skal generere? 3) Hvordan reflekterer de over deres eget arbejde med normkritisk litteratur i forhold til børnelitteratur generelt? 4) Hvilken rolle spiller det vejledningsmateriale der findes til mange normkritiske bøger.

Resultat

Resultaterne viser, at pædagogerne lægger vægt på mangfoldighed og anerkendelse når de læser for børnene. De håndterer stereotyper på forskellige måder, som for eksempel ved at ændre eller udelade bestemte ord når de læser højt for børnene. Pædagogerne mener, at de pædagogiske vejledningsmaterialer som følger med normkritiske bøger, er en værdifuld ressource.

Design

Syv kvindelige pædagoger fra syv kommunale daginstitutioner i Sverige blev interviewet i tidsperioden 2017-2018. Hvert interview varede mellem 30-60 minutter og blev optaget på lydbånd. Forskerne observerede læsesessioner af normkritisk litteratur i nogle af daginstitutionerne og noterede også hvilke normkritiske bøger børnehaverne havde og hvor bøgerne var placeret.

Referencer

Hermansson, K. & Nordenstam, A. (2020). «Normkritisk barnlitteratur på svenska förskolor. En intervjustudie”. Barn, 38(4):85-98.