Formål
Formålet med studiet er at undersøge hvordan æstetiske læreprocesser i daginstitutioner kan kombineres med læring om bæredygtig udvikling. Forskeren bruger eksempler fra projektarbejde om økologi og bæredygtighed i daginstitutioner og folkeskoler, hvor både børn og forældre er involveret, til at vise vigtigheden af visuelle og multimodale værktøjer og materialer.
Resultat
Resultaterne viser, at børnenes arbejde med æstetiske læreprocesser og bæredygtighed skaber en række forskellige perspektiver på børnenes tanker og handlinger. Dette giver flere muligheder for deltagelse, kommunikation og samarbejde, både mellem børn, pædagoger og forældre. Forskeren mener, at dette viser, at arbejdet med kunst og æstetik kan være en brugbar måde at arbejde med komplekse problemstillinger på. På den måde skabes betingelserne for, at børnene kan opleve mening, kommunikere, samarbejde og skabe et potent læringsmiljø, hvor de kan lære om bæredygtig udvikling.
Design
Datamaterialet blev indsamlet mellem 2011 og 2020 på en kombineret daginstitution og folkeskole i Finland og to daginstitutioner i Sverige, hvor børnene arbejdede med bæredygtighed og æstetiske læreprocesser. Det overordnede datamateriale består af visuelt materiale, som forskeren har indsamlet i daginstitutionerne, samtaler med daginstitutionslederne og pædagogisk personale og deres præsentationer af læringsaktiviteterne.
Referencer
Häikiö, T. K. (2020). “Aesthetic Learning Processes in Early Childhood and Early Years Education. Reflections on Educating for Sustainable Development and use of Visual Tools and Materials”. Techne Series A, 27(2):15–30.