Formål
Afhandlingen tager udgangspunkt i et svensk tidsskrift for dagtilbudssektoren (Barnträdgården) og analyserer hvilke didaktiske materialer og metoder tidsskriftet fremmer i perioden 1918-1945. Forskningsspørgsmålene er: (1) Hvordan skabte tidsskriftets indhold om materiale og arbejdsmåder forestillinger om dagtilbuddets didaktik? (2) Hvilke argumenter blev fremsat for at beholde eller ændre materiale og arbejdsmåder?
Resultat
Studiet viste at tidsskriftet påvirkede dagtilbuddets udformning, aktiviteter, materialebrug, metoder og drift med udformningen af det ideelle dagtilbud (og pædagoger) som mål, men havde også virkning i hjemmet og i samfundet generelt. Et af studiets resultater var tidsskriftets rolle til at fremme både kontinuitet og ændring: Det nye blev sat i relation til det gamle og tidsskriftet havde dermed rollen som formidler af nye materialer og metoder, samtidig med at tidsskriftets redaktion kontrollerede udvklingens tempo. Læserne blev også givet en stemme, hvilket resulterede i at praktikere og andre kunne påvirke udformningen af de svenske (og nordiske) dagtilbud gennem tidsskriftet.
Design
Teori om metoder til narrativ fortolkning af historisk materiale udgør rammen for studiets analyser. Forskeren nærlæste tekster og billeder i de 28 årgange (ca. 2600 sider) som udkom mellem 1918 og 1945 og identificerede temaerne, som teksterne og billederne fremstillede.
Referencer
Fredricson, A. M. (2020). “Barnträdgårdens didaktik. Kontinuitet och förändring i talet om material och arbetssätt i tidskriften Barnträdgården 1918-1945". Akademisk avhandling. Stockholms universitet.
Opdragsgiver
Stockholms universitet, Sverige