Formål
Studiet analyserer og sammenligner to kvalitetsmodeller med betydning for det professionelle arbejde i dagtilbudsområdet: Databasen over nordisk dagtilbudsforskning (NB-ECEC) og det internationale kvalitetsmåleredskab for læringsmiljøer i dagtilbud (ECERS-3). Forskningsspørgsmålene er: 1) Fra hvilken metodologisk position modelleres dagtilbudspraksis i ECERS-3 og NB-ECEC? 2) Hvordan påvirkes dagtilbudspraksis og –forskning af ECERS-3 og NB-ECEC?
Resultat
Studiets resultater viser, at de to kvalitetsmodeller har samme metodologiske udgangspunkt: metodologisk positivisme. Dette gør dem i stand til at fungere som statslige simplifikationer. Begge kvalitetsmodeller har også konstitutive effekter på dagtilbudspraksis og –forskning.
Design
Datamaterialet består af vejledningsmanualerne til de to kvalitetsmodeller, samt af relevante praksisdokumenter, oplæringsdokumenter og administrative dokumenter fra pædagogisk praksis. Det første forskningsspørgsmål besvares ved en analyse af de to modellers metodologiske position og dertilhørende antagelser. Analysen er teoretisk forankret i George Steinmetz’ analyser af metodologisk positivisme i amerikansk sociologi. Det andet forskningsspørgsmål tager udgangspunkt i definitionen af praksispåvirkning som statslige implikationer og konstitutive effekter. Undersøgelserne er forankret i James C. Scotts forskning om social praksis og anden forskning om konstitutive effekter af evalueringer og måleinstrumenter i social praksis.
Referencer
Frederiksen, J. T. (2020). “I et spejl, i en gåde. Målinger og metodologisk positivisme I professionsforskning”. Tidsskrift for proffesionsstudier, 16(30):38-49.