Formål
Dette er et video-etnografisk sprogsocialiseringsstudie, der undersøger diskursive, lingvistiske og kropslige egenskaber ved den måde, pædagoger og børnehavebørn håndtere konfliktmægling og løsninger på. Studiet beskriver, hvordan små børn (3-5 år) i flere svenske børnehaver socialiseres ind i den interaktionelle kompetence og evnen til perspektivtagning, der er nødvendig for at håndtere konflikter.
Resultat
Studiet viser, at lærerstyret konfliktløsning blev opnået gennem triadiske interaktioner, hvor pædagogen fungerede som mægler. Læreren stillede spørgsmål for at opfordre og lede børnene til at give udtryk for vilje, behov og ønsker til hinanden og bad de andre børn om at lytte. Artiklen argumenterer for, at denne type diskursive praksisser socialiserer børn til perspektivtagning, og at denne socialisering er knyttet til yderligere samfundsnormer i svenske børnehaver og i det svenske samfund. Disse normer er demokratiske værdier som lighed, autonomi, individualisme og solidaritet.
Design
For 45 børn og 10 pædagoger fra tre forskellige børnehaver deltog i studiet. To af børnehaverne lå i middelklasseområder, og en lå i et område med lav socioøkonomisk status. Der blev optaget omkring 30 timers video fra hver af børnehaverne. 54 konflikter blev identificeret, oftest i forbindelse med fri leg, og pædagogers konfliktmægling var genstand for analysen.
Referencer
Cekaite, A. (2019). "Triadic conflict mediation as socialization into perspective taking in Swedish preschools". Linguistics and Education, 59:e100753.
Opdragsgiver
Vetenskapsrådet, Sverige