Formål
Studiet undersøger, hvordan et multimodalt illustreret læringsmiddel kan bidrage til eller muligvis hindre holdningsdannelsen vedrørende et naturvidenskabeligt indhold.
Forskerne undersøger, hvordan 4-6-årige børnehavebørn forstår vandets kredsløb ved hjælp af et pædagogisk terningspil. Der blev stillet følgende forskningsspørgsmål: (1) Hvad sker der i vandkredsløbet multimodalt illustreret i spillet? (2) Hvilken mening ser børn ud til at danne sig om vandets kredsløb, og hvad sker der med vandet i vores miljø baseret på de ressourcer, spillet tilbyder?
Resultat
Resultaterne indikerer, at selvom børnene henviste til og gjorde rede for flere af de illustrerede vandfænomener, var det svært for børnene at sætte sig ind i vandkredsløbet. Hovedårsagen er, at fænomenet fordampning bliver for abstrakt og svært at forstå for børnene.
Design
Studiet blev gennemført med et overordnet kulturhistorisk perspektiv baseret på Vygotsky-traditionen. Studiet er en del af et større projekt, der undersøger, hvordan børn håndterer naturvidenskabeligt indhold ved hjælp af multimodale illustrationer. Forskerne besøgte to børnehaver i løbet af fire dage. Der deltog en stue fra hver børnehave, og i alt 16 børn i alderen 4-6 år deltog i projektet. Spilsessionerne blev filmet.
Referencer
Bergnell, A. & Åberg-Bengtsson, L. (2019). “’Men det åker inte upp i himlen!’ Förskolebarn resonerar om vattnets kretslopp illustrerat i ett tärningsspel”. NorDiNa, 15(3):283-298.
Opdragsgiver
Ikke opgivet