Formål
Studiets formål er at udvikle en fælles forståelse af det, der karakteriserer et godt, inkluderende børnehavetilbud (Quality Inclusive Early Childhood Education (IECE)) for børn fra 3 år og op til skolealderen. Formålet er at sætte forskere, pædagoger og politikere i stand til tidligt at finde frem til og hjælpe børn med funktionshæmninger eller andre sårbare børn gennem et godt, inkluderende børnehavetilbud. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke resultater, processer og strukturer mener de europæiske børnehavemedarbejdere, at et inkluderende børnehavetilbud indeholder?
Resultat
Resultaterne blev organiseret inden for en ramme, der kombinerer en strukturel proces og resultater og en økologisk udviklingsmodel. Her identificerer forskerne fem dimensioner, som et godt, inkluderende børnehavetilbud skal bestå af: 1) Hovedformålet for en inkluderende børnehave: barnets følelse af at høre til, deltage og lære. 2) Inkluderende processer i børnehaven: positiv social interaktion, deltagelse i daglige aktiviteter, børnecentreret tilgang, personlig vurdering med henblik på læring og tilpasset støtte. 3) Inkluderende strukturer i børnehaven: forældredeltagelse, en holistisk læreplan, et inkluderende miljø for alle børn, kvalificerede medarbejdere, inkluderende lederskab, samarbejde. 4) Inkluderende strukturer i nærmiljøet: relevant videreuddannelse, samarbejde med kommunale funktioner og tilbud, gode overgange. 5) Inklusive strukturer på nationalt plan: rettighedsbaserede tilgange, et børnehavetilbud for alle, nationale læreplaner, god ledelse og finansiering, evalueringssystemer og relevant uddannelse og forskning. Forskerne mener, at en sådan ramme kan være nyttig for pædagoger, forskere og politikere, der ønsker at forbedre det inkluderende børnehavetilbud.
Design
Studiet var en del af et 3-årigt europæisk projekt om inkluderende børnehaver. Populationen i dette studie bestod af 32 par (en børnehavemedarbejder og en akademiker) med indgående kendskab til IECE fra 28 EU-lande. Hvert af disse par valgte derefter en børnehave fra eget hjemland, som de mente leverede et inkluderende tilbud af høj kvalitet, og samarbejdede med personalegruppen i børnehaven om at beskrive, hvordan de arbejdede med inklusion. Otte af disse børnehaver fik besøg af projektdeltagerne. Datamaterialet blev analyseret ved hjælp af en tematisk analyse for at fremhæve de faktorer, som informanterne mente, at en god, inkluderende børnehave består af.
Referencer
Bartolo, P. A., Kyriazopoulou, M., Björk-Åkesson, E. & Giné, C. (2019). “An adapted ecosystem model for inclusive early childhood education: a qualitative cross European study”. International journal of School & Educational Psychology, 9(1):3-15.
Opdragsgiver
Uddannelsesmyndigheder i alle deltagende EU-lande, Europa-Kommissionen for Uddannelse og Erhvervsuddannelse