Formål
Studiet undersøger, hvordan ansatte i daginstitutioner opdager og vurderer små børns behov for støtte til motorisk udvikling. Forskningsspørgsmålet er: Hvilke erfaringer har ansatte i daginstitutioner med at opdage børn med motoriske udfordringer?
Resultat
Studiet konkluderer, at det er summen af flere små observationer, som bryder med forventningerne om, hvad der anses for at være normal motorisk adfærd, og som medfører, at ansatte får en mistanke om, at et barn er motorisk udfordret. Forskellige syn på, hvad der betragtes som normal motorisk udvikling, kan bidrage til forskelle i det, der opfanges, og dermed også påvirke mulighederne for det videre tværfaglige samarbejde om børn med motoriske udfordringer. Forskerne opfordrer derfor til en kritisk diskussion af forståelsen af normal motorisk udvikling, og hvordan man kan arbejde for at skabe flere, varierede og dynamiske normalitetsforståelser af børns motoriske udvikling.
Design
Forskerne rekrutterede syv børnehave-/vuggestueansatte (fire pædagoger, én specialpædagog, én børne- og ungemedarbejder og én ergoterapeut) fra to norske børnehaver til at deltage i studiet. Dataindsamlingen blev gennemført ved hjælp af kvalitative, halvstrukturerede dybdeinterview. I en af daginstitutionerne blev der gennemført individuelle interview, mens der i den anden blev gennemført et gruppeinterview. Dataanalysen blev udført ved hjælp af systematisk tekstkondensering.
Referencer
Benden, N. M. L. F., & Söderström, S. (2021). "Å oppdage barn med motoriske utfordringer i barnehagen". Barn–forskning om barn og barndom i Norden, 39(2-3).