Formål
Studiet undersøger, hvordan og hvorfor nærværende dialoger mellem børn og pædagoger afbrydes, og hvordan afbrydelserne kan håndteres og dialogerne skærmes.
Resultat
Forfatterens feltobservationer illustrerer, at pædagogers nærværende dialoger med børn i dagtilbuddet afbrydes af såvel omgivelserne og personer udefra (interpersonelle afbrydelser) som pædagogens eget psykiske apparat (intrapersonelle afbrydelser). De interpersonelle afbrydelser opstår på grund af udefrakommende hændelser eller andre mennesker, som når pædagogen fx afbryder en igangværende samtale med børnegruppen for at tage imod et nyankommet barn. Intrapersonelle afbrydelser kommer derimod fra pædagogen selv, bevidst som ubevidst. De kan fx opstå, når pædagogen under samtalen rejser sig, fordi hun føler sig forpligtet til at rydde op eller tørre borde af, selvom det måske godt kunne vente til et andet tidspunkt. Forfatteren vurderer, at det er væsentligt for pædagoger at arbejde for at minimere de uønskede afbrydelser og skærme den nærværende dialog i hverdagen i dagtilbuddet.
Design
Studiets empiriske materiale indsamles ved hjælp af feltobservationer, enkelte lydoptagelser, semistrukturerede, kvalitative interviews samt refleksionssamtaler med pædagoger i ét dagtilbud. Artiklen tager udgangspunkt i én specifik observation af en bordsituation med en pædagog og en gruppe børn, der anvendes som en ”telling case”. Gennem denne ene detaljerede observation søger forfatteren at kategorisere forskellige typer afbrydelser og komme med bud på de udfordringer, pædagoger møder i deres bestræbelser på at føre nærværende dialoger med børn i dagtilbuddet.
Referencer
Højholt, M. (2017). ”Please do not disturb”: Om at opretholde og skærme nærværende dialoger mellem børn og pædagoger i børnehaver. Tidsskrift for Nordisk Barnehageforskning, 14(4), 1-16.