Formål
Studiet undersøger, hvordan pædagoger beskriver læringsmiljøet for sydsamisk sprog i deres daginstitution. Sydsamer bliver ofte beskrevet som en minoritet inden for minoriteten. Det anslås, at der er omkring 300 sydsamiske sprogbrugere i Norge, hvilket betyder, at sproget er alvorligt truet.
Resultat
Resultaterne viser, at daginstitutionen i en sydsamisk kontekst bliver betragtet som en vigtig arena for inkluderende sprog- og kulturbevarelse med et tydeligt samfundsansvar. Selv om pædagogerne havde et begrænset kendskab til sydsamisk sprog, havde de fundet måder at håndtere udfordringerne på. Børnene blev anset for at være vigtige sprogformidlere i forhold til den næste generation, og de voksne spillede en vigtig rolle som sproglige og kulturelle formidlere. Pædagogerne var klar over behovet for at integrere forskellige sproglæringsmuligheder i hverdagsaktiviteterne. Derfor havde de udviklet kreative måder, hvorpå sprog og kultur kunne inkluderes i pædagogiske aktiviteter, for eksempel ved at lave en lavvu (traditionelt samisk telt), på trods af udfordringerne ved at finde samfundsmæssige arenaer, hvor sproget kunne praktiseres.
Design
Studiet blev udført i en sydsamisk daginstitution i Norge. Der blev gennemført semistrukturerede interview med tre af pædagogerne i løbet af efteråret 2019. Spørgsmålene omhandlede pædagogernes praksis i forbindelse med sproglæring med fokus på følgende aspekter: de anvendte strategier i sproglæringen (både mundtlige, visuelle og nonverbale), udfordringer i sydsamisk sproglæring og prioriteringer i sproglæringen. Datamaterialet blev analyseret ved hjælp af indholdsanalyse.
Referencer
Harju-Luukkainen, H., Berg, K. & Kolberg, A. (2021). "“I sámifize it...”: Preschool in the Centre of South Sámi Language and Culture Learning in Norway". International Research in Early Childhood Education, 11(2).
Opdragsgiver
Regionale forskningsfond, RFF Trøndelag, Norge